PLA på et blad

Co je PLA?

Kyselina polymléčná (zkráceně PLA) je druh plastu, který se stal velmi populárním částečně proto, že se dá levně vyrábět z recyklovatelných zdrojů, jako je kukuřičný škrob (a nikoliv petrolej/ropa jako běžné plasty). Plasty vyráběné z biomateriálů (jako je PLA) se také nazývají bioplasty. V roce 2010 byl PLA druhým nejpoužívanějším bioplastem na světě (podle objemu). Je však nejčastěji používaným materiálem při 3D tisku.

PLA je oblíbený také proto, že.

PLA je oblíbený také proto, že z něj lze vyrábět mnoho různých věcí. Kromě 3D tisku se používá také při výrobě:

.

    .
  • Plastových lahví
  • .
  • Biodegradabilních zdravotnických prostředků (jako jsou šrouby a destičky, u nichž se předpokládá, že se rozloží během 6-12 měsíců)
  • .
  • Prototypy ve farmaceutickém a jiném průmyslu
  • .

PLA má nízký bod tání kolem 160 °C, což je ideální pro 3D tisk, protože při výrobě není třeba vynakládat mnoho energie na zahřívání. Má však také tu nevýhodu, že může omezovat možnosti použití, protože při použití například v peci dochází k deformacím výrobku.

Hvordane

Jak se vyrábí?

Jak již bylo zmíněno, PLA se vyrábí z recyklovatelných a přírodních zdrojů, jako jsou kukuřice. Škrob v kukuřici se získává z rostlin a přidáním enzymů se mění na dextrózu. Ten se pak pomocí mikroorganismů přemění na kyselinu mléčnou, která se nakonec může přeměnit na PLA. Výsledkem tohoto procesu je PLA, který se na molekulární úrovni podobá plastům na bázi ropy.

To je velmi pozitivní.

To, že se PLA vyrábí z recyklovatelných zdrojů, je velmi pozitivní, protože tradiční metody výroby plastů využívají ropu, která je omezeným zdrojem. To však samozřejmě vyvolává otázku, zda se k výrobě plastů nepoužívají potraviny, místo aby se jimi nakrmila světová populace.

Je to tak ekologické?

Přestože existují prvky greenwashingu, PLA je biodegradabilní, a je tedy krok správným směrem od plastů vyráběných z ropy. Kromě toho, že je PLA na rostlinné bázi, při jeho výrobě se také vypouští výrazně méně skleníkových plynů a při výrobě se spotřebuje mnohem méně energie.

znamená to, že ho můžete bez rozmýšlení vyhodit do přírody?'.

Biodegradabilní by se nemělo zaměňovat s kompostovatelným, protože mezi těmito dvěma definicemi jsou důležité rozdíly a často dochází k jejich nesprávnému pochopení. Biologicky rozložitelný materiál se může za určitých podmínek rozložit. PLA lze 100% recyklovat, pokud je zařazen do systému recyklace. Přestože je označen jako biologicky rozložitelný, v přírodě se rozkládá pouze za správných podmínek a například se částečně rozkládá pouze po dobu 6 měsíců při teplotě kolem 60 °C. Lze jej však spalovat a při spalování vzniká pouze uhlík, kyslík a vodík

.

Takže ho nemůžete jen tak vyhodit do přírody a mít čisté svědomí. Nejlepší je stále zapojit ji do systému recyklace.

Proč ji ve společnosti WeShape používáme?

Ve společnosti WeShape používáme PLA při výrobě, protože:

  • Jedná se o alternativu, která je nejšetrnější k životnímu prostředí. I když zdaleka není přírodním produktem, je přesto pro životní prostředí lepší než tradiční plast.
  • Kromě toho má PLA také některé praktické výhody, například relativně nízkou teplotu tání, což je výhoda při tisku
  • .
  • Je relativně levný, což znamená, že je levnější i pro naše zákazníky
  • .
  • Jedná se o spolehlivý materiál, protože již dlouhou dobu dochází k vysokému využití PLA. To znamená, že se masivně investovalo do výroby vysoce kvalitního PLA, který poskytuje dobré a stabilní výtisky na 3D tiskárně. . Je to něco, co můžete podpořit? Pak se podívejte na naše produkty a zjistěte, zda nepotřebujete Mandalorský držák náhlavní soupravy nebo nějaké držáky/konzoly pro vaše produkty chytré domácnosti.