Plante under en 3D printer

S novými výrobními metodami přicházejí nové dopady na životní prostředí. Dopad 3D tisku na životní prostředí spíše než tradičnějšího tisku se stále zkoumá, ale organizace jako OECD již provedly určité analýzy a zveřejnily o tom zprávu .

Stejně jako u tradičních výrobních metod závisí dopad 3D tisku na životní prostředí hodně na přesné použité technologii.

  • Zde ve weshape používáme takzvanou metodu výroby Fused filament . Tento způsob výroby využívá poměrně velké množství elektřiny, ale snažíme se v rámci možností využívat při výrobě zelenou elektřinu tak, abychom nezatěžovali životní prostředí.
  • Jednou z ekologických výhod produktů 3D tisku je, že vyžaduje méně dopravy produktů, protože máte možnost vyrábět lokálně. Tím se musí přepravovat pouze kompaktní surovina a vy se vyhnete přepravě velkého množství vzduchu v konečném produktu.
  • Vzhledem k tomu, že 3D tisk je takzvaná technika „aditivní výroby“, to znamená, že tam, kde přidáváte materiál k výrobě produktu, snižuje také odpad při výrobě. Některé tradiční výrobní metody používají „subtraktivní výrobu“, kdy řežete materiál z většího bloku, abyste vytvořili konečný produkt. Může tak vzniknout velké množství odpadu, který nelze následně využít.
  • V některých výrobách používáme biodegradabilní plasty, abychom nepřispívali k hromadění plastů např. světové oceány.
  • Konečně, 3D tisk také nabízí lepší příležitosti k opravám produktů. Může být obtížné vždy najít potřebné náhradní díly (pokud se ještě vůbec vyrábějí), ale díky velké flexibilitě 3D tisku lze tyto náhradní díly vyrábět v malých množstvích. Pokud vám něco chybí, můžete nás kontaktovat, abychom zjistili, zda to můžeme vyrobit.

Nákup 3D tištěných produktů má výhody nejen pro vás, ale také pro životní prostředí. Pokud si tedy chcete vyzkoušet nákup 3D tištěného produktu, můžete se podívat na náš výběr a najít to, co potřebujete.